Kunst in de kerk

De werkgroep "Kunst in de Kerk" verzorgt de exposities van religieus geïnspireerde (beeldende) kunst in ons kerkgebouw. De exposities laten op een bijzondere wijze aan de bezoekers zien dat de Bijbel mensen op vele wijzen kan inspireren. De werkgroep probeert in haar aanbod in en buiten de kerk te laten zien dat de kerk geen geïsoleerde gemeenschap is, maar deel uitmaakt van de maatschappij, er middenin staat. Gemeenteleden worden in de gelegenheid gesteld om ook ander werk dan alleen het religieus geïnspireerde te exposeren. Ook stellen we expositieruimte beschikbaar voor kunstuitingen van kwetsbare groepen in de samenleving, van wie de werkstukken worden aangeleverd door belangenbehartigende organisaties.

Tot en met 10 november 2019 wordt in de Oosterlichtkerk te Bilthoven werk geëxposeerd van mw. Monika Strugarek. Zij is haar opleiding als beeldend kunstenaar in Poznan, Polen begonnen en heeft deze in Nederland aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in ’s Gravenhage vervolgd.  In Woerden en in Gouda geeft zij les aan mensen die het schilderen leuk vinden. 

 

Het verhaal bij schilderijen van Monika Strugarek

Het intieme karakter van haar gemengde technieken draait om een droomwereld gevuld met herkenbare elementen zoals figuren en dieren. Altijd tussen twee werelden blijft zij vast, alleen de setting verandert. De vorm en kleur moeten de gemoedstoestand van het ene moment benadrukken. Naast acrylverf gebruikt zij collage, waarbij stukjes papier vermengd zijn met verf. Houtskool, pastel en potlood zijn andere expressie middelen. Eerst waren het grote olieverfschilderijen van interieurs. Pas later heeft zij de mogelijkheden ontdekt die het kleine formaat biedt, in combinatie met pastel en acrylverf. 

Het intieme karakter van haar gemengde technieken heeft eigenlijk het verhaal rondom het ouderlijke huis nooit helemaal verlaten. “Niet wij zijn het die tekens tekenen, maar de tekens tekenen ons”, heeft ooit eens iemand gezegd, aldus Monika. Daarom komen we nooit los van onze herinneringen. Soms veranderen ze in dromen of beelden die in de vorm van fantasieën en bedenksels verschijnen. Zo zijn ze op die manier een spiegelbeeld van de werkelijkheid, waarin de losse stukjes één geheel gaan vormen. Maar er is ook het leven van nu. Dus niet alleen het verleden, maar ook het heden speelt een rol. Een gezin, het verhaal rondom de kinderen, hun relatie met de ouders en elkaar. Pure gevoelens nog niet bedorven door volwassenheid. Hoe ze met elkaar omgaan en hoe wij allang hebben vergeten het verlangen om maar eens weer kind te zijn: daar binnen in jezelf; er buiten blijft het aanpassen. Van ons, naar ons of met ons, de boze wereld van echte poppenkasten, harlekijns en clowns.
Monika Strugarek werkt altijd vanuit de kleur, die een stemming moet benadrukken. Maar je moet je niet door de kleur laten misleiden. Er is altijd meer. Het is het verdriet van de blauwe tranen die door de lucht stijgt, de vergetelheid van het land der dromen, herinneringen die weer naar het licht komen. Of de zoektocht naar een herhaalde beleving van je ouderlijke huis, het vastklampen aan dingen die je eigenlijk zou moeten loslaten. Laag over laag, steeds weer opnieuw, zodat de fragmenten van het geheel duidelijk worden.

 

De geëxposeerde werken zijn iedere vrijdag tussen 11.00 en 13.00 uur en op zondagmorgen tussen 11.30 en 13.00 uur te bezichtigen in de Oosterlichtkerk, Eerste Brandenburgerweg 34, Bilthoven.

Nadere informatie: Jannie Catsburg, telefoon 030-220 30 91.

 

Monika Strugarek

 

Monika Strugarek